Bilim, Bilgi Teknolojisi ve Türkiye
Ramazan ACUN
Bu makale, Milli Kültürler ve Küreselleþme, Yayýna Hazýrlayanlar: B. Yediyýldýz, F. Unan ve Ç. Özdemir, Konya 1998, 83-92'de yayýnlanmýþtýr.
Bilimle teknoloji arasýnda tabiî bir döngüsel iliþki vardýr; bilimsel çalýþmalar uygulamaya elveriþli bilgi üreterek teknolojik geliþmeye yol açarken, teknolojik geliþmeler de bilimsel araþtýrmalarýn daha uygun þartlarda yapýlmasýný saðlayarak bilimsel geliþmeyi hýzlandýrmaktadýr. Yeniçað baþlarýndan itibaren belirginleþmeye baþlayan bilimle teknoloji arasýndaki bu iliþki mâhiyet deðiþtirmeden günümüze kadar devam etmiþtir. Ancak, 1950'li yýllardan itibaren kullanýlmaya baþlanan elektronik bilgisayarlarla birlikte bilim-teknoloji iliþkisindeki döngü giderek daha kýsa sürelerde tamamlanýr olmuþtur. Bilgisayarlar her gün biraz daha güçlenirken, güçlü bilgisayarlar sâdece mevcut araþtýrmalarý hýzlandýrmakla kalmamakta, önceden imkansýz olaný mümkün kýlarak yeni bilgi alanlarý ortaya çýkarmaktadýr. Bilgimizin sýnýrlarý geniþlerken mesâfeler küçülmektedir. Bunun tabiî bir sonucu günümüz toplumlarýnda yaþanan hýzlý sosyal ve kültürel deðiþmedir. Bu deðiþme karþýnda kayýtsýz kalmak veya korku ve endiþeye kapýlarak içe kapanmak yerine, deðiþmeyi ortaya çýkaran teknolojiyi önce anlamak sonra da onu etkili kullanarak deðiþmeye yön vermeye çalýþmak takýnýlacak en doðru tavýrdýr.
Bu makalede, önce söz konusu bu hýzlý deðiþmenin motoru durumundaki bilgi teknolojisi bilimle iliþkisi çerçevesinde ana hatlarýyla ele alýnmakta, sonra da bu bakýmdan Türkiye'deki durum ortaya konmaya çalýþýlmaktadýr.
Bilim ve bilgi teknolojisi arasýndaki iliþki, bilim ve diðer teknolojiler arasýndaki iliþki ile kýyaslandýðýnda þu iki fark ortaya çýkmaktadýr: 1-Bilimle bilgi teknolojisi a ...